אם יש דבר שמעיד יותר מכל על התפתחות ענף הרוגבי הוא ללא ספק הצורך העולה בשופטים * אריאל קברל וג'רמי שאודר, מבכירי השופטים בארץ, מספרים על תקופה נהדרת של פיתוח וצמיחה בארץ ובעולם ומספרים מה ההבדל בשיפוט לעומת ענפים אחרים, שבירת התקרה והשיפוט בחו"ל ומה מקומו של השופט על המגרש "שופט הוא לא מלך ולא הבוס, הוא צריך לאפשר למשחק לזרום מתוך עקרונות של המשכיות, שוויון ובטיחות"
לאריאל קברל וג'רמי שאודר, מבכירי השופטים בישראל, היה ברור מילדות שאין עוד משהו אחר, רוגבי היה הבוקר, הצהריים והערב שלהם. אחד הגיע מארגנטינה והשני מדרום אפריקה, שתי מעצמות רוגבי ותיקות.
"אבא שלי היה שחקן רוגבי בקורדובה והוא היה עבורי עמוד התווך" נזכר אריאל "בגיל 7 עשיתי תאקל ראשון וזהו, נשארתי". מעבר לאוקיאנוס, ג'רמי עבר את אותו תהליך "זה חלק מהחיים שלנו, אבא שלי היה שחקן והוא לקח אותנו לרוגבי כל הזמן. כשהגענו לבית הספר התחלנו לשחק אוטומטית. כל תלמיד משחק שני ענפי ספורט, קריקט בקיץ ורוגבי בחורף".
כשהשניים הגיעו לארץ היה ברור שפניהם לרוגבי, אריאל הדרים לבאר שבע ועם אביו היה ממייסדי מועדון הקאמל וג'רמי הגיע להרצליה, שם ראו בו לא רק שחקן אלא מאמן שיש לו הרבה ידע להעביר.
בשנים הראשונות הם היו בין השופטים היחידים בענף בישראל. הניסיון וההכשרות שרכשו בדרך הובילו אותם גם לשפוט מעבר לים ולהיות בין השופטים הישראלים הבינלאומיים הראשונים מציון.
ענף הרוגבי אומנם פועל בארץ מאז 1971, אבל לדברי אריאל, בשנים האחרונות יש צמיחה משמעותית בענף. אלו לא רק תחושות, הוא רואה את זה במספרים "מדי שנה אנחנו מקיימים קורסי הכשרות לשופטים ומאמנים בוינגייט ואנחנו רואים שיש יותר נרשמים וגם יותר רצינות מצד המועמדים".
בקורס האחרון הוכשרו 15 שופטים שחלקם יכנסו לרוטציית שיפוט המשחקים בארץ. לצידם שופטים ותיקים יותר בישראל שהצליחו לפרוץ את תקרת הזכוכית ולשפוט בחו"ל, בהם סער סיוון, שחר טננבאום, אולג קולינץ והשופטת רוני קיפניס. "היא תותחית על" מספר אריאל בגאווה "היא שברה את התקרה, שפטה כבר פעמיים בחו"ל עם תוצאות יפות. היא משמשת דוגמא לשחקניות צעירות, אני גאה בה מאוד".
אריאל וג'רמי פרשו כבר מהשיפוט הבינלאומי. אריאל אחראי על פיתוח והכשרת השופטים בארץ וכן משמש מבקר שופטים בינלאומי, כבוד גדול לישראל, שכן בכל אירופה יש רק עשרה מבקרים. ג'רמי מתרכז בתיאום ושיבוץ שופטים לטורנירים ובמקביל מאמן שתי קבוצות.
עדיין קיים צורך בשופטים לענף?
אריאל: "כן, בהחלט. יש היום כ-20 שופטים אבל יש גם יותר משחקים. השופטים הוותיקים משמשים גם מנטורים לשופטים החדשים. אז הצורך קיים יותר בטורנירים. בנוסף, הצבנו לעצמנו מטרה להוציא יותר שופטים לחו"ל, בנתיים אנחנו בקצב טוב".
ג'רמי מוסיף: "אני רוצה יותר נשים שופטות, כי זה העתיד של הרוגבי. אני 100% עם זה. בהכשרה האחרונה שילבנו שתי שופטות למשחקים, אני מאוד אוהב את המוטיבציה שלהן. חשוב להבין שהקורס לא מסתיים וזהו, אנחנו ממשיכים ללוות את השופטים".
בהשוואה לענפים אחרים, קשה יותר לשפוט רוגבי?
אריאל: "אני אספר לך סיפור שימחיש את ההבדלים. במשחקים האולימפיים היה לי את הכבוד לשדר רוגבי עם שדר מערוץ הספורט. במהלך המשחקים אני מסביר את החוקים לצופים. בשלב מסוים הייתה שריקה של השופט, השדר לא הצליח להבין על מה שרקו, אחר כך הוא אמר לי שזה ממש קשה להבין".
מהצד השני, הצד של השופט, צריך כושר שיא. ברוגבי אתה חייב להיות ליד הכדור בכל מצב. אם הכדור עובר לצד השני, אתה צריך להיות שם. אם אתה שורק על משהו שלא היה, אתה מאבד אמינות. יש הרבה מאוד חוקים וצריך להבין האם המהלך השפיע על המשחק או לא ויש גם עדכונים לחוקים שצריך ללמוד אותם".
יש הבדל בשיפוט ברוגבי קלאסי לשביעיות?
אריאל: "בחוקים הבסיסים אין הבדל. יש כמה חוקים שהתאימו אותם לשביעיות כדי שהמשחק יהיה מהיר יותר. בשביעיות המשחק קצר ואם אתה מתעכב הולך הקסם".
יש אימרה בכדורגל ובכדורסל ששופט טוב זה שופט שלא זוכרים אותו, כי זה בעצם אומר שהיה שטף במשחק ולא הייתה מבחינת שני הצדדים הטיה לקבוצה זו או אחרת
אריאל: "אני מסכים. אחד הדברים הראשונים שלמדתי בקורס שיפוט זה שאני כשופט לא מלך ולא הבוס, אתה צריך לעזור למשחק לזרום. העקרונות של שיפוט טוב הם המשכיות. שוויון ובטיחות".
הרוגבי חזר למשחקים האולימפיים אחרי 100 שנה, מה זה אומר על הענף העולמי בשנים האחרונות?
אריאל: "הרוגבי נמצא בשנים האחרונות בקפיצה מטורפת, לפני שלוש שנים נערך בניו זילנד גמר נשים בין אנגליה לניו זילנד, היה קהל שיא של 80 אלף איש וזה אומר המון. עכשיו, במשחקים האולימפיים בפריז, השדר בערוץ הספורט לא האמין שיהיה מלא עד אפס מקום במשך שבוע ימים, וכך היה, גם אצל הגברים וגם אצל הנשים. זו תקופה מטורפת, גם בפיתוח של הענף וגם ויזואליות של החוקים ושינויים כדי שיהיה יותר בטיחותי ונעים לעין".
ידוע ששיפוט הוא מטבע הדברים לא משרה מלאה, יש שופטים שהם שחקנים, מאמנים, מה השאיפה בענף המתפתח הזה?
אריאל צוחק ומוסיף: "יש לנו גם עורכי דין, רואי חשבון, משאבי אנוש, יש הכל. אני חושב שהשאיפה היא להעלות את המודעות לרמה בארץ ושיהיו יותר שופטים פעילים שמגיעים באופן סדיר וייהנו ממה שאנחנו עושים והלוואי שתתרחב גם הנציגות בחו"ל".
ברמה האישית שמעתי שיש לך ילדים שעוסקים בספורט אבל לא ברוגבי
"יש לי שלושה בנים וכולם טעמו מרוגבי" צוחק אריאל ומוסיף: "מגיל קטן תמיד דחפתי אותם לעסוק בספורט, לא משנה איזה. אחד משחק כדורסל, השני במסלול מחול והשלישי בהתעמלות קרקע, אני מאוד גאה בהם".